BLOG Krappe huizenmarkt Boxtel

3 minuten leestijd 

Krappe huizenmarkt Boxtel

Ruim zes jaar geleden ben ik begonnen als makelaar in Boxtel. We zaten toen nog in de nasleep van de kredietcrisis. Huizen werden weer makkelijker verkocht, maar de prijzen waren nog lang niet terug op het niveau van medio 2008. In die periode was ik op zoek naar mijn eerste koopwoning. In mijn ogen was die zoektocht een stuk makkelijker en minder stressvol, dan voor de starters nu. Eind 2014 waren er namelijk ruim 275 woningen beschikbaar in de gemeente Boxtel. Vandaag de dag zijn  dat er nog maar circa 70. Verder was het toen nog redelijk gebruikelijk om een woning twee, of zelfs drie keer te bezoeken. In 2020 zijn er woningen verkocht die door potentiële kopers enkel digitaal zijn bekeken.  

Waar komt die krapte in de huizenmarkt vandaan? Er zijn meerdere factoren te benoemen:  

Weinig nieuwbouw
Allereerst zijn er op landelijk niveau veel te weinig nieuwbouwwoningen gerealiseerd de afgelopen jaren. Dit geldt ook voor de gemeente Boxtel. In Boxtel hebben 4,8 % van de woningen een bouwjaar van 2010 of jonger. Op landelijk niveau is dit 6 % wat toch een aanzienlijk verschil is. Gelukkig lijkt er nu schot in de zaak te komen met onder andere de nieuwbouwprojecten Heem van Selis, Langen Linden, Achter den Eijngel en de Hoven van Liemt.

Lage rente
Een ander punt wat bijdraagt aan de krapte, is de lage rentestand op een hypotheek. Het kopen van een woning is hierdoor veel interessanter dan huren. Daarbij is het aanbod van vrije sector huurwoningen in Boxtel erg laag, te weten circa 8,8 % van de totale woningvoorraad. Dit vergeleken met een landelijke gemiddelde van 13,1 %.

Toename expats
Daarnaast merk ik persoonlijk dat er steeds meer expats opzoek zijn naar koopwoningen in Boxtel. Deze mensen werken vaak bij de technische bedrijven in Eindhoven. Door de vergelijkbare woningkrapte in Eindhoven, Veldhoven en Best vestigen ze steeds verder buiten Eindhoven. Daarbij vinden veel expats vinden Boxtel een fijne woongemeente. 

Prijsstijging als gevolg
Omdat vraag en aanbod niet goed op elkaar afgestemd zijn, zijn de koopsommen afgelopen jaren fors toegenomen. Waar tot een jaar of twee geleden men alleen in de rij stond bij woningen onder de drie ton, is die grens nu volledig vervaagd en zijn er zelfs wachtlijsten voor bezichtigen van woningen van boven het half miljoen. Met name de instapklare woningen zijn ontzettend in trek.  

Ik verwacht voor komend jaar een afvlakking van de prijsstijging. De prijzen stijgen dus nog wel, maar minder hard dan de afgelopen jaren. Er is veel nieuwbouw aangekondigd, maar de verkoop daarvan komt maar mondjesmaat op gang. Daarom verwacht ik dat het met de “gekte” op de woningmarkt in Boxtel voorlopig ook nog niet klaar is.  

Tips

Omdat je vaak maar één kans krijgt om een woning te bezichtigen en daarna vaak ook nog snel moet schakelen, geef ik je graag nog wat tips.  

  • Weet wat je aankunt. Ga al vóór dat je een woning hebt gevonden eens praten met een financieel adviseur over de mogelijkheden.
  • Bereid je goed voor. Ga voor je afspraak al eens een rondje door de buurt lopen om te kijken hoe deze bevalt en bekijk het huis vast van de buitenkant.
  • Bel mij! Ik begeleid je graag bij je zoektocht naar een woning in Boxtel of omgeving.